Magazinul Kidetto

Totalul afișărilor de pagină

luni, 4 februarie 2013

Jucariile si dezvoltarea micutului



Jucariile

Jucariile pe care le alegi pentru micutul tau,ii influenteaza dezvoltarea.Primii ani din viata lui sunt definitorii, pentru viitorul celui mic. Acum asimileaza cel mai mult,de aceea jucariile ii vor ajuta in cunoastere.
Alegerea jucariilor potrivite,sa corespunda varstei,ii va usura invatarea. Bebelusii trebuie stimulati astfel incat sa invete cat mai mult
Pentru cel mic, totul este o joaca! In primul an din viata, copilul se joaca cu orice crede ca este o jucarie, pentru a invata despre lumea care il incojoara. De aceea, trebuie sa ii oferim jucariile potrivite, pentru siguranta copilului si pentru a-l stimula , pentru a progresa cat mai repede.  
Trebuie sa oferiti celui mic noi provocari prin jucarii care sa nu fie prea complicate sau carora sa nu le faca fata, dar nici prea simple si limitate.Cautati jucarii care sa nu aiba varfuri ascutite.Asigurati-va ca nu pot fi rupte in bucati si mestecate.
Jucariile pe care le alegeti trebuie sa reziste oricarui tratament dur din partea copilului.
O jucarie buna va fi un stimulant pentru mai multe simturi. De asemenea va putea fi folosita in mai multe feluri, la varste de dezvoltare diferite.
Cand este bebelus ,va fi atras de de sunetele scoase, de fosnet,apoi va invata culorile, formele,iar mai taziu va juca diverse roluri,povestind

Carti-inca de la nastere
La inceput, copilul probabil ca nu va fi prea interesat de carti,dar ele pot juca un rol esential in dezvoltarea limbajului. Cititi-i cat de des puteti! Alegeti carti cu imagini viu colorate, cu povesti scurte.Numiti si descrieti obiectele in timp ce i le aratati pe pagina. Imitati sunete de animale, Cand va avea 9,10 luni, micutul va adora sa umble cu cartile  dand paginile inainte sau inapoi. Cartile sunt recomandate a fi cartonate.

0-3 luni –este recomandat jucarii carusell,bara de activitati,paturica,zornaitori. La varsta de 2-4 luni le place sa priveasca lucruri colorate si lucruri care se misca


3-6 luni-  Acum va incerca sa ajunga la jucaria mobile(carusell),deoarece acum invata sa isi coordoneze miscarile mainilor apucand obiecte. O jucarie mobile care face un zgomot cand o atinge, o misca sau cand loveste cu piciorul(o saltea cu activitati). O oglinda trezeste interesul micutului si il ajuta sa inteleaga ca fetele sunt parti ale oamenilor. Ii va placea sa se urmareasca
-jucarii de sortat forme,jucarii pentru dentitie,pentru carucior,
Animalele de plus - plusul, il atrage,in primul rand pentru ca este moale la pipait,poate fi apucat si introdus in gura.Nu lasati niciodata animalele din plus in patut langa bebe.
Zornaitoarele,chitaitoare, ii trezesc interesul de a cauta sursa sunetului.La inceput va misca ochii,apoi si capul.Pe masura ce creste va invata sa manevreze zornaitoarea,sa o scuture,sa o tranteasca.

6-12 luni
Cuburi mici. Cuburile sunt jucarii cu multe intrebuintari si durabile. Va ciocni cuburile intre ele, pentru a scoate zgomote, va invata diverse forme si culori.
Jucarii de sortat, forme,jucarii pentru dentitie,pentru carucior.

12 luni
Jucariile trase de sfoara ii vor da o senzatie de forta si  de bucurie.Cautati o jucarie rezistenta si stabila, faptul ca se rastoarna, ii necajeste pe micuti.

 2-5 ani- seturi de joaca, masinute, lumini
Prin joc cei mici se exprima asa cum simt ei,astfel ne va ajuta sa ii descoperim personalitatea micutului. Copii trebuie incurajati sa isi aleaga jucariile, multi dintre parinti ne grabim sa alegem noi jucariile,doar din nostalgia copilariei noastre.
Copii invata ceva nou, de fiecare data cand se joaca. Prin joc, copilul incearca sa descopere lumea,exerseaza roluri,isi comunica sentimentele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu